Magazin

โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜†

Stii care este cel mai bun purificador?

Alergia la polen, astmul, animalele de companie... bolile respiratorii sunt o realitate din ce in ce mai prezenta, iar prevalenta lor continua sa creasca. Daca acesta este cazul dumneavoastra, poate ca v-ati gandit sa cumparati un purificator de aer (sau chiar v-a fost recomandat de catre medicul dumneavoastra), un aparat care seamana foarte mult cu aparatele de aer conditionat, dar a carui misiune este de a returna un aer mai bun decat cel pe care il capteaza.

In acest ghid de cumparare a purificatoarelor de aer veti gasi o explicatie simpla a modului in care functioneaza purificatoarele de aer si cum sa alegeti un purificator de aer care sa se potriveasca nevoilor dumneavoastra. De asemenea, o selectie a unora dintre cele mai interesante modele.

Cum functioneaza un purificator de aer

Misiunea unui purificator de aer este de a elimina elementele prezente in aer: polenul, acarienii, praful, fumul de tutun... in general, poluantii. Ca urmare, acesta produce un aer mai curat si, in unele cazuri, cu mai putine mirosuri, deoarece retine particulele responsabile de acestea.

Pentru a retine aceste particule, acestea capteaza mai intai aerul ambiental cu ajutorul unui ventilator si, dupa ce trece printr-un sistem de filtrare in care impuritatile sunt retinute, aerul se intoarce in camera.

Desi exista mai multe tehnologii de purificare a aerului, cum ar fi precipitatoarele electrostatice sau utilizarea ozonului, asa cum am mentionat deja, cele mai frecvent utilizate in comert sunt filtrele de inalta eficienta.

Filtrele de inalta eficienta ofera o solutie eficienta si sigura. Cu toate acestea, ele nu sunt perfecte, fiind necesara inlocuirea lor periodica pentru a se asigura ca isi indeplinesc in continuare misiunea. De fapt, punctul de plecare in alegerea unui purificator de aer va fi tocmai acela de a sti ce grad de retentie ofera acesta.

Capacitatea de retentie a filtrului din purificatorul de aer este fundamentala, deoarece determina calitatea aerului care va fi eliberat in incapere. In acest sens, recomandarea este sa cautati modele cu filtre HEPA (High Efficiency Particulate Air) si nu "tip HEPA".

De ce aceasta nuanta? Pentru ca un filtru sa fie numit HEPA, trebuie sa indeplineasca anumite standarde, adica trebuie sa retina toate particulele cu diametrul egal sau mai mare de 0,3 microni cu o eficienta de 99,97%.

Astfel, putem gasi si modele cu filtre de tip "HEPA", in general mai accesibile, dar si mai putin eficiente, care fie nu respecta standardele HEPA, fie nu au fost testate in laboratoare independente.

Standardul european EN 1822-1:2009 defineste mai multe clase de filtre HEPA in functie de gradul lor de retentie:

Cauti un purificator pentru camera?

Accepti cookies? Citeste mai mult